Vegan και Χορτοφάγοι
Κάθε χρόνο ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να απομακρυνθούν από την κατανάλωση κρέατος και στρέφονται σε μια διατροφή που βασίζεται σε φυτικά προϊόντα. Αυτό συμβαίνει, είτε για ηθικούς λόγους (προστασία των ζώων, προστασία τους περιβάλλοντος), είτε για λόγους προσωπικής υγείας και βελτίωσης του σωματικού τους βάρους. Σε κάθε περίπτωση, οι Παγκόσμιοι Οργανισμοί αναφέρουν συνεχώς τα οφέλη από τη χορτοφαγική διατροφή.
Είναι σημαντικό, να βεβαιωθείτε ότι η διατροφή σας είναι καλά σχεδιασμένη κα δεν υπάρχουν ελλείψεις θρεπτικών συστατικών.
Tι σημαίνει «χορτοφάγος»;
Σύμφωνα με τους διεθνείς χορτοφαγικούς οργανισμούς (Vegetarian Society και Vegetarian Resource Group), « χορτοφάγος ονομάζεται όποιος δεν καταναλώνει κόκκινο κρέας, πουλερικά, θαλασσινά και όλα τα υποπροϊόντα τους, ανεξάρτητα απ’ το αν καταναλώνει γαλακτοκομικά προϊόντα ή αβγά».
Η χορτοφαγία βασίζεται κυρίως σε φυτικά τρόφιμα, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια και καρπούς, ενώ σε κάποια είδη χορτοφαγίας, στα οποία θα αναφερθούμε στη συνέχεια, επιτρέπεται η κατανάλωση γαλακτοκομικών και αβγών. Ο χορτοφάγος, επομένως, αποκλείει από το καθημερινό του διαιτολόγιο τις παρακάτω τροφές:
- κόκκινο κρέας (χοιρινό, μοσχάρι, αρνί, κατσίκι)
- πουλερικά (κοτόπουλο και γαλοπούλα)
- θαλασσινά (ψάρια και οστρακοειδή)
- υποπροϊόντα κόκκινου κρέατος, πουλερικών και θαλασσινών

Ποια είδη χορτοφαγίας υπάρχουν;

Διακρίνουμε τους χορτοφάγους ανάλογα με τις ομάδες των
ζωικών τροφίμων που έχουν αποκλείσει από το διαιτολόγιο τους σε:
Γαλακτο – αβγό – χορτοφάγους
Αποκλείουν από τη διατροφή τους το κρέας, τα ψάρια, τα θαλασσινά, αλλά καταναλώνουν γαλακτοκομικά και αβγά. Το μεγαλύτερο ποσοστό χορτοφάγων σε παγκόσμιο επίπεδο ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Οι γαλακτο – αβγο – χορτοφάγοι καταναλώνουν τρόφιμα όπως το γάλα, το τυρί, το γιαούρτι, τα αβγά, καθώς και όλα τα φαγητά που περιέχουν ως συστατικά αυτά τα τρόφιμα.
Γαλακτο – χορτοφάγους
Αποκλείουν από τη διατροφή τους το κρέας, τα ψάρια, τα θαλασσινά, καθώς επίσης και τα αβγά. Καταναλώνουν όμως γαλακτοκομικά προϊόντα.
Αυστηρά χορτοφάγους (vegans)
Αυτή η ομάδα των χορτοφάγων αποκλείει όλες τις ζωικές τροφές και τα παράγωγά τους. Δεν καταναλώνει κρέας, ψάρια, θαλασσινά, γαλακτοκομικά και αβγά. Κάποιοι αυστήρα χορτοφάγοι δεν καταναλώνουν ούτε μέλι.
Μερική χορτοφαγία (semi – vegetarianism)
υρέως διαδεδομένη είναι η μερική χορτοφαγία (semi – vegetarianism), όπου καταναλώνονται μόνο ορισμένα είδη κρεάτων. Η πιο γνωστή μορφή μερικής χορτοφαγίας είναι η γαλακτο-αβγο-θαλασσινο-χορτοφαγία (Pesco-Vegetariamism), στην οποία επιτρέπεται η κατανάλωση γαλακτοκομικών, αβγών, καθώς και θαλασσινών, αλλά κανένας άλλος τύπος κρέατος.

Πώς μπορεί να βοηθήσει ένας διαιτολόγος – διατροφολόγος
Ένας επαγγελματίας διατροφής μπορεί να σας καθοδηγήσει για να βεβαιωθείτε ότι δεν παραλείπετε θρεπτικά συστατικά, καθώς και να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ένα υπέροχο μενού επιλογών, ώστε να μην χάσετε την απόλαυση του φαγητού.
Ποια είναι τα οφέλη μιας ισορροπημένης και ειδικά σχεδιασμένης για εσάς διατροφής;

Πέρα από την επίτευξη του στόχου σχετικά με το βάρος και της εκπαίδευσης γύρω από τους θρεπτικούς συνδυασμούς τροφών, ένα πρόγραμμα διατροφής για απώλεια βάρους κατάλληλα σχεδιασμένο για εσάς έχει πολλά να σας δώσει.
- Νιώθετε καλά με τον εαυτό και το σώμα σας.
Ένα από τα οφέλη, που εκφράζεται από όλους τους διαιτώμενους, είναι πόσο καλά νιώθουν, το πρωί που ξυπνάνε, στις καθημερινές τους κινήσεις, στα ρούχα τους, τον τρόπο που νιώθουν γενικότερα. Δηλώνουν πως έχουν περισσότερη διάθεση. - Βελτίωση του ύπνου.
Η βελτίωση της διατροφής πολύ συχνά βελτιώνει και την ποιότητα του ύπνου. Είτε για λόγους καλύτερης γαστρεντερικής λειτουργίας, είτε για λόγους καλύτερης ορμονικής ρύθμισης είτε και για τα δύο, οι άνθρωποι που ακολουθούν μία ισορροπημένη διατροφή κοιμούνται καλύτερα και νιώθουν πιο ξεκούραστοι την επόμενη μέρα. - Καλύτερη αυτοπειθαρχία και απενοχοποίηση.
Μερικές φορές η έλλειψη ελέγχου ή πειθαρχίας φέρει από μόνη της ένα ψυχολογικό φορτίο! Το να μάθουμε να ελέγχουμε σωστά το θέμα της διατροφής μπορεί να αλλάξει σημαντικά και το πώς αντιλαμβανόμαστε μερικά πράγματα, την αξία που τους δίνουμε καθώς και την επίδραση που έχουν στη ζωή μας – και αναφέρομαστε συνήθως σε όσα απειλούν αυτόν τον καλό έλεγχο. Εκτός αυτού, θα δείτε πως το να μάθετε να μην έχετε ενοχές και τύψεις ως προς τις επιλογές σας στο φαγητό θα είναι από μόνο του ανανεωτικό! - Βελτίωση της υγείας.
Η βελτίωση της υγείας είναι αδιαμφισβήτητη και αποτυπώνεται σε πολλούς δείκτες υγείας. Η καλή διατροφή μαζί με τη σωματική δραστηριότητα άλλωστε είναι βασικοί τρόποι πρόληψης σοβαρών ασθενειών όπως τα καρδιαγγειακά, ο σακχαρώδης διαβήτης ακόμα και μερικές μορφές καρκίνου.