Vegan και Χορτοφάγοι

Κάθε χρόνο ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να απομακρυνθούν από την κατανάλωση κρέατος και στρέφονται σε μια διατροφή που βασίζεται σε φυτικά προϊόντα. Αυτό συμβαίνει, είτε για ηθικούς λόγους (προστασία των ζώων, προστασία τους περιβάλλοντος), είτε για λόγους προσωπικής υγείας και βελτίωσης του σωματικού τους βάρους. Σε κάθε περίπτωση, οι Παγκόσμιοι Οργανισμοί αναφέρουν συνεχώς τα οφέλη από τη χορτοφαγική διατροφή.

Είναι σημαντικό, να βεβαιωθείτε ότι η διατροφή σας είναι καλά σχεδιασμένη κα δεν υπάρχουν ελλείψεις θρεπτικών συστατικών.

Tι σημαίνει «χορτοφάγος»;

Σύμφωνα με τους διεθνείς χορτοφαγικούς οργανισμούς (Vegetarian Society και Vegetarian Resource Group), « χορτοφάγος ονομάζεται όποιος δεν καταναλώνει κόκκινο κρέας, πουλερικά, θαλασσινά και όλα τα υποπροϊόντα τους, ανεξάρτητα απ’ το αν καταναλώνει γαλακτοκομικά προϊόντα ή αβγά».

Η χορτοφαγία βασίζεται κυρίως σε φυτικά τρόφιμα, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια και καρπούς, ενώ σε κάποια είδη χορτοφαγίας, στα οποία θα αναφερθούμε στη συνέχεια, επιτρέπεται η κατανάλωση γαλακτοκομικών και αβγών. Ο χορτοφάγος, επομένως, αποκλείει από το καθημερινό του διαιτολόγιο τις εξής τροφές:

  • κόκκινο κρέας (χοιρινό, μοσχάρι, αρνί, κατσίκι)
  • πουλερικά (κοτόπουλο και γαλοπούλα)
  • θαλασσινά (ψάρια και οστρακοειδή)
  • υποπροϊόντα κόκκινου κρέατος, πουλερικών και θαλασσινών

Ποια είδη χορτοφαγίας υπάρχουν;

Διακρίνουμε τους χορτοφάγους ανάλογα με τις ομάδες των
ζωικών τροφίμων που έχουν αποκλείσει από το διαιτολόγιο τους σε:

Γαλακτο – αβγό – χορτοφάγους

Αποκλείουν από τη διατροφή τους το κρέας, τα ψάρια, τα θαλασσινά, αλλά καταναλώνουν γαλακτοκομικά και αβγά. Το μεγαλύτερο ποσοστό χορτοφάγων σε παγκόσμιο επίπεδο ανήκει σε αυτή την κατηγορία. Οι γαλακτο – αβγο – χορτοφάγοι καταναλώνουν τρόφιμα όπως το γάλα, το τυρί, το γιαούρτι, τα αβγά, καθώς και όλα τα φαγητά που περιέχουν ως συστατικά αυτά τα τρόφιμα.

Γαλακτο – χορτοφάγους

Αποκλείουν από τη διατροφή τους το κρέας, τα ψάρια, τα θαλασσινά, καθώς επίσης και τα αβγά. Καταναλώνουν όμως γαλακτοκομικά προϊόντα.

Αυστηρά χορτοφάγους (vegans)

Αυτή η ομάδα των χορτοφάγων αποκλείει όλες τις ζωικές τροφές και τα παράγωγά τους. Δεν καταναλώνει κρέας, ψάρια, θαλασσινά, γαλακτοκομικά και αβγά. Κάποιοι αυστήρα χορτοφάγοι δεν καταναλώνουν ούτε μέλι.

Μερική χορτοφαγία (semi – vegetarianism)

Ευρέως διαδεδομένη είναι η μερική χορτοφαγία (semi – vegetarianism), όπου καταναλώνονται μόνο ορισμένα είδη κρεάτων. Η πιο γνωστή μορφή μερικής χορτοφαγίας είναι η γαλακτο-αβγο-θαλασσινο-χορτοφαγία (Pesco-Vegetariamism), στην οποία επιτρέπεται η κατανάλωση γαλακτοκομικών, αβγών, καθώς και θαλασσινών, αλλά κανένας άλλος τύπος κρέατος.

Πώς μπορεί να βοηθήσει ένας Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Ένας επαγγελματίας διατροφής μπορεί να σας καθοδηγήσει για να βεβαιωθείτε ότι δεν παραλείπετε θρεπτικά συστατικά, καθώς και να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ένα υπέροχο μενού επιλογών, ώστε να μην χάσετε την απόλαυση του φαγητού.

A vegetarian diet is nutritious and hygienic, with the benefits of eating meat, but without any of the negative effects