Το ταχίνι είναι ένα τρόφιμο με εξαιρετική γεύση οφειλόμενη κατά βάση στην υψηλή περιεκτικότητα του σε λίπος. Όμως τα λιπαρά του ανήκουν κυρίως στην κατηγορία των πολυακόρεστων και μονοακόρεστων, γεγονός που με μια πρώτη σκέψη μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι βοηθούν στην καλή λειτουργία της καρδίας.
Με μια δεύτερη προσέγγιση μπορούμε να πούμε ότι η ευεργετική του επίδραση στο καρδιακό μας σύστημα ισχυροποιείται και λόγω της αντιοξειδωτικής βιταμίνης Ε που περιέχει. Προχωρώντας και ένα βήμα παραπάνω, η σησαμίνη και η σησαμολίνη, δύο πολύ αντιοξειδωτικά συστατικά, εμποδίζουν την οξείδωση της κακής (LDL) χοληστερόλης, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα δημιουργίας αθηρωματογόνου πλάκας, μειώνοντας ταυτόχρονα και την πιθανότητα εμφράγματος.
Παράλληλα, το ταχίνι αποτελεί καλή πηγή πρωτεΐνης καθώς αυτή συνιστά περίπου το 20% της περιεκτικότητας τους.