Διατροφή για παιδιά

Η διατροφή για παιδιά βασίζεται στις ίδιες αρχές με τη διατροφή για τους ενήλικες. Όλοι χρειάζονται τα ίδια είδη θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνες, μέταλλα, υδατάνθρακες, πρωτεΐνη και λίπος. Τα παιδιά, ωστόσο, χρειάζονται διαφορετικές ποσότητες συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών σε διαφορετικές ηλικίες.

Πότε χρειάζεται να απευθυνθείτε στον Διαιτολόγο:

  • Όταν υπάρχει πρόβλημα με το βάρος του (είτε αυξημένο είτε μειωμένο)
  • Όταν υπάρχει κάποια διατροφική έλλειψη όπως για παράδειγμα έλλειψη σιδήρου ή βιταμίνης D
  • Όταν υπάρχει κάποια χρόνια πάθηση όπως υπερχοληστερολαιμία, διαβήτης ή κοιλιοκάκη
  • Όταν το παιδί παράλληλα αθλείται και χρειάζεται ενδυνάμωση
  • Όταν υπάρχει υποψία για κάποια διατροφική διαταραχή

Το παιδί μου έχει αυξημένο βάρος. Τι να κάνω;

Το αυξημένο βάρος στα παιδιά είναι συνήθως ένας συνδυασμός κακών διατροφικών συνηθειών και έλλειψης φυσικής δραστηριότητας. Η δίαιτα δε συστήνεται στα παιδιά, επειδή δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε την υγιή ανάπτυξη του παιδιού με την πιθανή έλλειψη θρεπτικών συστατικών. Αντιθέτως, στόχος μας είναι η διατήρηση του βάρους του ώστε, με την αύξηση του ύψους του, το βάρος να πέσει σε φυσιολογικά επίπεδα.

Σε επίπεδο αντιμετώπισης, αρχικά πρέπει να γίνει μια σωματομετρική και διατροφική αξιολόγηση του παιδιού, ώστε να εντοπιστεί το μέγεθος του προβλήματος και τα βασικά προβληματικά στοιχεία στην διατροφή του. Στη συνέχεια, διαμορφώνεται ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο ενώ, σε συνεργασία με το παιδί, τίθενται διατροφικοί στόχοι (πχ αύξηση πρόσληψης φρούτων και λαχανικών) των οποίων την πορεία παρακολουθούμε τακτικά.

Πως γίνεται μια συνεδρία με παιδί;

Μια ολοκληρωμένη διαιτητική αξιολόγηση είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την κατανόηση των διατροφικών αναγκών του παιδιού. Θα αξιολογήσουμε την ανάπτυξη του παιδιού, το ιατρικό ιστορικό και τη διατροφική του πρόσληψη. Με βάση αυτές τις πληροφορίες, θα συνεργαστούμε μαζί με τους γονείς για να θέσουμε στόχους και στρατηγικές για την υποστήριξη της διατροφής του παιδιού. Κάποιες φορές ίσως χρειαστεί ο γονιός να παραμείνει στην αίθουσα αναμονής και η αξιολόγηση να γίνει χωρίς την παρουσία του έτσι ώστε το παιδί να νιώσει οικειότητα με τον διαιτολόγο.

Στη συνέχεια θα συντάξουμε ένα πρόγραμμα διατροφής που θα λαμβάνει υπόψη τις διατροφικές απαιτήσεις του παιδιού, τις προτιμήσεις του σε τρόφιμα, τις ιατρικές ανάγκες και τις απαιτήσεις ανάπτυξής του. Θα συνεργαστούμε μαζί με τους γονείς έτσι ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την ανάπτυξη του παιδιού.

Η συμμετοχή των γονιών και των οικείων στην προσπάθεια αυτή είναι ζωτικής σημασίας.

Ιnvesting in early childhood nutrition is a surefire strategy. The returns are incredibly high